Acasă Economie Carieră de succes în industria energetică

Carieră de succes în industria energetică

de M G

“Conferința: Carieră în Industria Energetică” a fost un real succes: de la an la an capătă o mai mare amploare, numărul participanților unici din acest depăşind 650 de persoane, iar 19 mari companii din domeniu şi-au prezentat specializările în faţa studenţilor şi tinerilor ingineri.

Conferința, organizată de de SIER București Tineret, în parteneriat cu Universitatea Politehnica București prin Facultatea de Energetică, a avut loc în perioada 4-9 martie 2019, în incinta Bibliotecii Centrale a Universității. Acest proiect, inițiat de SIER București Tineret și ajuns la cea de a VII-a ediție, oferă tinerilor studenți și absolvenți, aflați la începutul carierei, posibilitatea de a cunoaște marile companii din domeniul energetic. Prima zi a evenimentului a fost dedicată studenților la început de drum în Facultatea de Energetică. În această zi a evenimentului, 251 de studenți au aflat informații utile pentru a-și alege specializarea mai ușor, informații administrative cu privire la stagiile de practică. Finalul zilei de eveniment a fost completat cu informații despre “Bursele Erasmus”.

Data de 5 martie a fost rezervată deschiderii evenimentului, care a debutat cu un panel format din reprezentanți importanţi ai industriei și ai mediului universitar: Mihnea Costoiu – Rector Universitatea Politehnica București, George Darie – Prorector Universitatea Politehnica București, Horia Necula – Decan Facultatea Energetica, Răzvan Nicolescu – Senior expert în cadrul Deloitte, Corneliu Bodea – Președinte CRE, George Butunoiu, Fănică Vatră – Director Executiv SIER.

 “Nu putem avea creștere economică fără resurse umane. Pentru următorii 10 ani, este nevoie de cel puţin 300.000 de ingineri în România, în condiţiile în care din Politehnica bucureşteană ies annual 3.000 de ingineri, alţi aproximativ 1.000 fiind absolvenţi ai celorlalte facultăţi din ţară”, a fost mesajul pe care Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, l-a transmis în societate pe toate palierele. El le-a recomandat studenților să se implice în asociații, să câștige competențe.

Răzvan Nicolescu, partener Deloitte România, fost ministru al Energiei, i-a îndemnat pe studenți să învețe pe toată perioada facultății, să aibă un bagaj tehnic solid și să se gândească foarte bine când aleg primul loc de muncă. “Îndrăzniți să credeți în voi! Uitați-vă la trenduri, important este să fiți conectați. Să fiți atenți la digitalizare (cum se combină sectorul energetic cu digitalizarea) și decarbonare, ce se întâmplă ca urmare a schimbărilor climatice. Cu cât veți avea mai multe preocupări, va fi mai ușor să reușiți. Mi-aș dori să reușiți în România, sunt multe oportunități”, a spus Nicolescu. George Butunoiu, renumit specialist în recrutare din România, le-a recomandat studenților să se ocupe de networking. Cultura generală, studiul se văd în primele două minute de discuție cu un posibil angajator, le-a spus Butunoiu. George Darie, Prorector, a anunțat că Facultatea de Energetică lansează un pachet opțional de cursuri de programe de business pentru firme. Accesul va fi gratuit.

De asemenea, pe parcursul zilei, 412 participanți au urmărit companiile prezente, ce au acoperit o paletă variată de specializări energetice: producere (Monsson), distribuție și furnizare de energie electrică (Enel și E.ON), precum și rafinare și distribuție de produse petroliere (Rompetrol), producere de echipamente (Siemens), anteprenori generali (Romelectro, Vinci) și un important furnizor de servicii de colocare și centre de date (NXDATA).

Companiile şi-au prezentat oportunităţile tinerilor energeticieni

În a treia zi a conferinței, nu mai puțin de 307 participanți au urmărit prezentările companiilor participante ce au închis gama specializărilor energetice: principalii producători de energie electrică (Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica), producători de echipamente (Schneider, Eximprod, ABB, Voith, EnergoBit și Altius), dar și companii specializate în inginerie (Adrem) și consultanță (Expleo). Fiecare dintre cele 19 companii au avut la dispoziție 30 de minute pentru a se adresa potențialilor viitori practicanți, interni sau angajați. De asemenea, în timpul pauzelor, standurile partenerilor au reprezentat adevărate puncte de atracție. Cum evenimentul dorește să vină în ajutorul tinerilor, cea de a IV-a zi a fost dedicată dezvoltării personale a acestora.

Astfel, 232 de studenți au participat la 5 workshop-uri interactive, lucru în echipă, brainstorming și leadership: „Adaptabilitate și flexibilitate în carieră” – Atitudis Consulting, „Your attitude is the power” – Enel, „Deciziile în carieră – ce, cum, când?” – Dr. Pendl & Dr. Piswanger, „Este leadership-ul un criteriu în alegerea carierei?” – Adrem, „Super abilități pentru viitor” – Rompetrol.

Ziua de 8 martie a fost cu totul specială, atât pentru cele 20 de domnișoare ce au fost selectate pentru o vizită tehnică în cadrul Enel, cât și pentru 20 de tineri studenți, ce au avut parte de o experiență unică în cadrul vizitei tehnice la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Evenimentul s-a încheiat pe data de 9 martie 2019 cu două vizite tehnice de amploare pentru 100 de tineri. Atât cei 60 dintre cei ce au avut parte de o vizită încântătoare la cea mai mare hidrocentrală de pe râurile interioare, CHE Lotru Ciunget, cât și cei 40 de studenți care au vizitat cea mai modernă termocentrală din țara noastră, CTE Rovinari, au avut ocazia de vedea, experimenta și primi răspuns oricărei curiozități legate de producerea energiei electrice românești.

Partenerii evenimentului au fost: Parteneri Gold – Rompetrol, Enel, Adrem; Parteneri Silver – Nuclearelectrica, E.ON, Schneider; Parteneri Bronze – Eximprod, Romelectro, NXdata, Complexul Energetic Oltenia, Dr. Pendl & Dr. Piswanger, Voith, Vinci Energies. Parteneri Media au fost InvestEnergy, energynomics, NewsEnergy, Focus Energetic, iar parteneri ai evenimentului: CRE, RWEA, ACUE, ARPEE, ASFE, MicroDERLab, EESTEC București şi BEST București.

din aceeasi categorie